How to plan UX, the right way

The most common gripe I hear from UX designers is that they’re not invited into the process early enough. This is absolutely a problem. If you get on board when the code is done and time is running out, there’s only so much you can do. But there’s another common problem, rarely talked about. Getting on board too early.
Subtle project fail

Many companies I talk to today want to plan their UX in advance. Basically they want sketches of how the end user will interact with the finished project. Several things can go wrong with this approach:

  • You get locked into what the project was supposed to be and you can no longer change it for the better.
  • The sketches might not be technically sound. Small details can often be the largest technical hurdles.
  • There might not be enough time to realize the planned UX, but it’s just so tasty that your iterative process becomes a linear project doomed to miss the deadline.
  • The designer(s) fall in love with an ideal, and are less open to change.

All of these issues, and all the ones I did not list, can be summed up in this sentence:

Premature UX is like masturbating before sex

No one is satisfied, it doesn’t help you with the actual project and worst of all: The people involved in the pre-production process feel they’ve done some real work. Worst case they might feel that their job is already done. Just as the real work starts.

When and how to plan UX

Instead of trying to plan out a theoretical product of a project, find the parameters:

  • Define a problem that the project is trying to solve, without actually proposing the solution.
  • LIst the key issues and responsibilities the project must adhere to.
  • Set measurable targets for the project, then divide by half.

This way the problem solving is a part of the project, and the project may run more smoothly. It also forces UX to be a part of the project process instead of just something to check off before the project starts.

As always, the key to great UX and design is iteration. Having UX as a part of the development process, without the limitations of a set goal, makes a vast difference.

8 thoughts on “How to plan UX, the right way

  1. Hej Jesper
    Kul att lĂ€sa vad andra tycker kring hur arbeta med UX skall göras. Tankar, uppfattningar och Ă„sikter i detta behöver ventileras. TyvĂ€rr, hĂ„ller jag nog inte med dig denna gĂ„ngen – pĂ„ en endast punkt. Och jag som brukar hĂ„lla med alla. No offence 🙂
    – Att man fastnar i gamla idĂ©er och har svĂ„rt att ta sig ur, har jag svĂ„rt att förknippa med hur tidigt nĂ„gon kommer in i ett projekt. Snarare ett karaktĂ€rsdrag hos vissa individer och att det snarare kan ske nĂ€r som helst under resan. Behöver inte alls vara pĂ„ grund av att idĂ©en varit med lĂ€nge eller inte. Eller?
    – Om en skiss inte Ă€r tekniskt möjlig kan ibland hĂ€nda. Absolut. Det kan resultera i att det blir onödigt jobbiga laddtider, för mycket lagring hĂ€r och dĂ€r, MEN det finns ocksĂ„ en enormt viktig del i den utmanande faktorn i en komplicerad idĂ©. MĂ„nga utvecklare (lĂ€s: inte alla) tar ofta den enkla vĂ€gen fram för att nĂ„ snabba resultat och komma vidare. Jag skulle vilja hĂ€vda att det mĂ„nga gĂ„nger Ă€r strategiskt bra att den som utvecklar inte ska vara den som sitter bakom alla idĂ©er.
    Men, enligt mig skall dessa idéerna som UX-designer driver komma upp i samarbete med bÄde utvecklaren, produktÀgaren, kunden, med fler. Om utvecklaren Àven kan vara en bidragande part i det konceptuella UX-arbetet eliminerar man större delen av dessa problem. Sluta arbeta i silos!
    – IT-vĂ€rdens stora fiende nummer ett, genom alla tider. Men jag tror inte vi kan lösa detta genom att ta bort ett av de viktigaste momenten ur ekvationen. Jag tror snarare att IT-projekt ofta blir sena eftersom man frĂ„n början inte vet exakt vad som ska byggas. Har man ett system uppskissat och detaljerat blir ocksĂ„ tidsuppskattningen mycket mer exakt Ă€n dĂ„liga och tjocka kravspecifikationer frĂ„n helvetet. Det Ă€r mina erfarenheter.
    – Den sista punkten kan jag inte förstĂ„ – Ă€r inte det bara ett bristande karaktĂ€rsdrag hos grafiker, utvecklare, skotputsare, piloter – alla? Ingen Ă€lskar utvecklare som jag, men de Ă€r vĂ€l bĂ€st i vĂ€rlden pĂ„ att Ă„teranvĂ€nda gamla verktyg och idĂ©er genom projekt efter projekt?
    Min slutklÀm Àr lite sÄ hÀr; Àr det inte vÀldigt korkat att en UX-designer ska komma in i efterhand och ha Äsikter om att visa saker borde byggts frÄn början? Det Àr lite som att lÄta en frisör lÄta göra lockar pÄ nÄgon som redan Àr kortklippt.
    Jag jobbar sjĂ€lv om konceptutvecklare och interaktionsdesigner och vi brukar börja Ă€n mycket tidigare i projekten. Innan vi skissar pĂ„ systemet börjar vi med organisationen – vilka Ă€r dem? Vad Ă€r deras mĂ„l? Vilka Ă€r deras kunder? Vad behöver kunderna? Hur ska vi annars veta hur vi ska bygga systemet pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att kunderna vill anvĂ€nda det? Sen brukar vĂ„ra skisser styra hela utvecklingen och ligga som “kravspec” under hela utvecklingen. Ibland Ă€r idĂ©erna “onödigt krĂ„ngliga”, men dĂ„ skissas de om och revideras. Ändras.
    Tack för mig. Kul lÀsning. Ha en bra dag.

    Like

    1. Diskussion Àr det viktiga! Utan utbytet av ideer skulle vi inte nÄ nÄgonstans.
      punkt 1: LÀttare former av grupptÀnk skapas ofta redan inom ett möte. RÀtt ord planterar en ide hos samtliga och alla tÀnker pÄ en existerande lösning som mall. Som exempel, har du nÄgonsin gÄtt ur ett möte med en övertygelse om vad ni ska göra, för att sen tydligt kÀnna att tanken spricker som tusan nÀr du börjar jobba med den? SjÀlvklart Àr det överdrivet för effekt, jag menar inte att man ska kategoriskt undvika det, bara vara medveten om att det kan hÀnda.
      punkt 2: Jag hĂ„ller helt klart med om att utvecklare letar efter den enkla vĂ€gen, och det stĂ€ller till problem dĂ„ och dĂ„. Men sĂ€llan sĂ„ stora problem som nĂ€r icke tekniska valt en vĂ€g som kan vara helt Ă„t skogarna. Återigen sĂ„ Ă€r det en polarisering, men hĂ€r en betydligt vanligare sĂ„dan. Det Ă€r lĂ€ttare att hitta utvecklare som kan tĂ€nka kundnytta, Ă€n icke-tekniska som föreslĂ„r tekniskt sunda lösningar, i min erfarenhet.
      Tack sĂ„ jĂ€ttemkt för ditt svar! Jag hoppas du har tid att svara pĂ„ detta ocksĂ„ 🙂

      Like

      1. Hej Jesper.
        Jag förstÄr fortfarande inte faran med att fÄ en idé och hÄlla sig till den. MÄlet med en workshop/möte bör vara en klar idé med vad som ska exekveras. SjÀlvklart ska och kommer den prövas nÀr det detaljeras, men jag ser inte nÄgot problem.
        Vad gĂ€ller “tekniskt osunda idĂ©er” sĂ„ Ă€r det i sĂ„dana fall frĂ„n en person som inte kan sitt yrke. Lite samma sak som att sĂ€ga att en arkitekt Ă€r vĂ€rdelös att anvĂ€nda för att de hittar pĂ„ vĂ€ldigt svĂ„ra konstruktioner som tar lĂ„ng tid för snickarna att fĂ„ ihop.
        Jag vill hellre sĂ€ga – tvĂ€rt om – att om arkitekten inte gör den dĂ€r vĂ€ggen cirkulĂ€r och spĂ€nnande (eller nĂ„got annat knasigt) sĂ„ kommer snickaren göra en plan enkel vĂ€gg eftersom att det gĂ„r fortast och enklast och att han hinner snabbare i mĂ„l.
        /Johan

        Like

      2. Det Àr aldrig ett problem om iden Àr jÀttebra, men fÄ arbetsformer sÀnker en jÀttebra ide. Jag ska vara tydligare dÄ och förklara med ett exempel:
        LÄt sÀga att projektgruppen, inkl UX designer, tar fram ett koncept för en ny sÀljkanal. Kanalen Àr linjÀr och funkar fint pÄ papper.
        I nÀsta steg gÄr UX designern över till utvecklare och pratar om hur den ska implementeras. Det framkommer dÄ att plattformen kanalen bygger pÄ Àr modulÀrt styrd, och trots att sidan Àr mest linjÀr handlar det om arv snarare Àn möjlighet.
        UX designern har ni problemet att antingen tvinga igenom en ide som Àr suboptimal, eller gÄ tillbaka till projektgruppen och sÀtta ett nytt koncept. Det Àr onödigt svÄrt att sÀlja en sÄn förÀndring.
        BÄda Àr dyrare för företaget Àn att sÀtta krav och specar för att sen lÄta UX+utv lösa det. Man skapade UX för tidigt.
        Du Àr faktiskt lite inne pÄ mitt spÄr med arkitekten:
        Arkitektens mÄl Àr att skapa en bra rymd för mÀnniskan i huset. Hen mÄste helt klart ha stenkoll pÄ vad som Àr möjligt och inte möjligt i olika material just för att det förÀndrar alla projekt.
        UX har som mÄl att skapa bra upplevelser för anvÀndaren, allt som oftast i nÄgon form av köp eller tjÀnst. Men kodbas Àndras enormt hela tiden och det finns ingen UXare i vÀrlden, ingen utvecklare heller för den delen, som pÄ allvar kan hÀvda att dem vet vad som gÄr att göra och inte. Problemet Àr nÄgot helt annat, men det krÀver iteration mellan anvÀndarupplevelse och teknik. MÄlen för det kan dock sÀttas separat.

        Like

      3. Åter igen – tjĂ€nstefel. Finns det tekniska krav eller förutsĂ€ttningar. SĂ„ som en plattform som inte kan Ă€ndras eller bytas ut mĂ„ste det vara grund i konceptet som ritas upp. Lika sĂ„ mĂ„ste man ocksĂ„ ta hĂ€nsyn till alla andra parametrar, sĂ„ som affĂ€rsmĂ„l, bemanning i företaget, in-house kompetens, öppettider i en kundstĂ€nst – vad sjutton som helst.
        Men, om det nu skulle skita sig i den omfattning du beskriver Àr det ju vÀldigt tur att man fortfarande Àr pÄ konceptstadiet och att vi lever i en agil vÀrld. Gör om gör rÀtt.
        Kontentan Àr; en bra upplevelse mÄste göras frÄn grunden. Det Àr inte garnityr pÄ en tÄrta, det Àr författandet av receptet.

        Like

      4. Ja, och ja. Jag hÄller med om det du sÀger, det Àr bara att det mycket sÀllan fungerar sÄ. IstÀllet slösar man tid och bli inlÄst i vad som budget tillÄter.
        Jag argumenterar inte mot en agil process, utan mot det praktiska genomförande jag oftast ser. Det Àr alltsÄ det som ofta gÄr fel jag vill pÄpeka och kringÄ, inte sÀga att tankarna bakom det Àr fel pÄ nÄgot sÀtt.

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s